PANDEMIE. Mărturiile unui curier din Suceava: „Știam că mă pot infecta în orice moment. În spitale era prăpăd”

PANDEMIE. Mărturiile unui curier din Suceava: „Știam că mă pot infecta în orice moment. În spitale era prăpăd”
Curierii au aprovizionat spitalele cu echipamentele și produsele sanitare necesare / Sursa: DPD România
Publicat: 25/05/2020, 19:03
Actualizat: 25/05/2020, 19:03

Curierii implicați direct în acțiunile de aprovizionare a spitalelor cu echipamentele necesare pentru cadrele medicale în lupta cu noul coronavirus au fost una dintre categoriile cu risc de infecție, mai ales în zonele din România care au fost puse sub carantină.

7,7 tone de materiale de protecție au fost livrate gratuit pentru protejarea cadrelor medicale din 141 de spitale din România și a personalului din 60 de inspectorate de Poliție, Jandarmerie și Pompieri, 7 cămine de bătrâni și 6 instanțe de judecată de angajații uneia dintre cele mai mari companii de curierat activă pe plan local, DPD România.

Cele mai multe livrări au fost făcute în cele două luni de zile de stare de urgență, dar transporturile caritabile, mult mai puține după data de 15 mai, continuă și de când România a trecut în starea de alertă.

Livrările au fost realizate de curierii companiei de curierat DPD România, care au venit în sprijinul cadrelor medicale, ducând materiale inclusiv în spitalele din zonele aflate în izolare, precum Suceava sau Țăndărei. Curierii au parcurs astfel, pentru livrările caritabile, 150.000 de kilometri, iar unii dintre ei au fost nevoiți să se izoleze de familii în această perioadă, au transmis reprezentanții companiei, printr-un comunicat de presă.

„Mă simțeam ca într-un film de război”

În această situație a fost Ionuț Nicușor Apetrei, care locuiește în Suceava, are 25 de ani, este căsătorit, are două fetițe una de 3 luni și una de 5 ani.

„Când au apărut câteva cazuri la noi în județ nu mi s-a părut mare șmecherie. Dar am văzut că se îngroașă treaba. Când intram pe poarta spitalelor, ca să ducem măști, viziere, combinezoane și ce mai aveam noi în cutii, era plin de ambulanțe și mașini mortuare. Mi s-a părut îngrozitor. Dădeau cu dezinfectant pe noi, pe mașini. Știam că mă pot infecta în orice moment. Era prăpăd”, povestește Ionuț.

Tânărul mărturisește că l-a marcat mult prezența armatei pe străzi. „Mă simțeam ca într-un film de război. Să vezi un județ întreg închis, oameni cu măști, să te oprească Armata și să te verifice în fiecare zi nu e deloc ușor. Nu m-am mai confruntat niciodată cu așa ceva”, spune bărbatul.

„Să știți că mă simțeam și bucuros că pot să ajut. Era un fel de sentiment de bine. Îmi dădea putere pentru zilele următoare. Am livrat și la persoane aflate în carantină, în autoizolare. Dădeam banii cu spirt. Am ajutat foarte mulți oameni să nu iasă pe străzi. Am fost expuși”, adaugă el.

Cel mai greu însă i-a fost să stea departe de familie. „Am plecat de acasă, ca să nu-mi expun familia. Mi-a fost foarte greu să fiu departe de ei, mai ales că cea mică crește foarte repede. Creștea fără mine. Mergeam o dată la două zile. Stăteau ca la pușcărie. Făceam cumpărături pentru ei. Sunam la ușă și vorbeam prin ușă. Le spuneam că am adus de mâncare și ne încurajam între noi, spuneam că va fi bine”, rememorează tânărul curier.

„De cum intrai pe poarta spitalelor parcă ți se tăiau picioarele”

Și Ionuț Nichifor, 26 de ani, a făcut livrări în județul Suceava în plină pandemie. S-a ocupat în special de livrările de materiale de protecție către spitale.

„În oraș și în spitale era o atmosferă ca de înmormântare. Se simțea ceva în aer. Oricât te încurajai pe drum, de cum intrai pe poarta spitalelor parcă ți se tăiau picioarele. În spitale era prăpăd, medicii erau triști, cu capul plecat. Parcă vedeam o licărire în ochii lor atunci când vedeau că venim cu ajutor, noi, cei cu materiale și ceilalți, care aduceau mâncare”, spune el.

Ionuț Nichifor recunoaște că se temea adeseori că s-ar putea infecta. „Dar să știți că am fost bucuros că pot să ajut. Era nevoie”, a ținut el să adauge.

DPD România a oferit livrări gratuite de materiale și echipamente în cadrul unor acțiuni realizate de Ministerul Sănătății, Ministerul de Interne, Organizația Salvați Copiii, Asociația Zi de Bine și companii private.

„Sănătatea și siguranța oamenilor au fost o prioritate pentru noi în această perioadă. A angajaților și a clienților noștri, a medicilor și a întregii populații. Suntem de părere că împreună suntem mai puternici, avem mai multă forță, de aceea ni s-a părut firesc să ne punem serviciile, gratuit, la dispoziția instituțiilor statului a companiilor și organizațiilor care au vrut să ajute”, a declarat Elena Andrei, director de marketing DPD România, conform comunicatului companiei.

De asemenea, DPD România, prin curierii săi, a fost partener în alte două campanii de ajutorare: „Campionii Strâng Rândurile”, inițiată de Asociația Junior Sport, și cea prin care Olga Gudynn International School i-a îndemnat pe copii să doneze laptopuri, tablete și telefoane, pentru ca elevii din mediul rural din Suceava să aibă acces la educație online.

Compania de curierat DPD România, parte a DPD Group, este activă pe piața locală din 2008, după preluarea Pegasus Courier. Are peste 1.200 de angajați (inclusiv francizele) și peste 10 milioane de colete livrate anual. DPD efectuează livrări în toate țările Uniunii Europene.

În Suceava erau înregistrate, luni, 3.453 de cazuri confirmate cu noul coronavirus. Conform raportului INSP care a centralizat datele până la 24 mai, Suceava ocupă primul loc în țară în ceea ce privește atât ponderea numărului de cazuri confirmate – 18,9%, când și a deceselor – 16,9%.

Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat noi decese luni, 25 mai, din cauza coronavirusului în România, bilanțul depășind pragul de 1.200 de morți, de la debutul epidemiei.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Concluzii după dezastrul Satan II: Putin nu controlează situația arsenalului nuclear. „Nicio rachetă grea nu...
Traseul mega furtunii prin România! La ce oră va fi atins VÂRFUL ciclonului
FOTO. Actriță de filme interzise a spus dacă ar petrece o noapte cu Gigi Becali!...
Viață de miner în comunism: lucra în Iad ca să aibă o viață ca-n Rai....
Gabriela a murit într-un accident, iar soțul ei, pompier chemat la intervenție, a leșinat când...
Un bărbat a găsit un schelet în timp ce se pregătea să-și renoveze pivnița. Ce...
Medvedev amenință „țările mici” din NATO cu lovituri nucleare tactice: „Acel stat nu va mai...
Maria Campai (42 de ani) a dispărut fără urmă, după ce a plecat la o...
Cum arăta Gabriela Prisăcariu înainte să devină celebră. Nici că o recunoști! Soţia lui Dani...
Anchetă în poliţie, după ce patroana unui salon din Galaţi şi-a făcut reclamă îmbrăcată în...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Un TIR a intrat într-o casă, iar șoferul a rămas încarcerat! Ce a încercat șoferul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Turbulenţele continuă la Boeing: angajaţii rămân în grevă
Fenomen EXTREM de rar observat la acceleratorul de la CERN
Lege pentru toți românii care nu locuiesc la adresa din buletin. Devine obligatoriu la divorț
Super-furnicile invadează Europa. Provoacă pene de curent și paralizează rețelele de internet
Dansuri lascive într-un jacuzzi plin de spumă! Video-ul cu ispitele de la Insula Iubirii care...
O româncă de 42 de ani a fost ucisă "din curiozitate" de un tânăr de...
Raluca Podea, mărturisiri șocante despre tatăl ei, la mai bine de un an de la...
Motivul pentru care David Popovici a refuzat un cadou de mii de euro
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Simona Halep a primit wild card la turneul WTA 125 de la Hong Kong